8 potravín, ktoré napomáhajú k zlepšeniu imunitného systému

05.02.2021

Pri momentálnej pandémii vírusu Covid19 je dôležité rozumieť, že žiaden doplnok, strava, alebo úprava životosprávy vás priamo neuchráni pred nákazou, okrem fyzického dištancovania a správnych hygienických návykov. Potraviny a ich blahodárne účinky môžu napomáhať pri posilnení imunitného systému.

1. CITRUSOVÉ OVOCIE

Grapefruit, citrón, mandarínka, limetka. Citrusové ovocie je skvelým zdrojom vitamínu C. Pri chorobe bežne siahame po Céčku, pretože zlepšuje imunitu a pomáha znižovať riziko chronických chorôb.

2. ČERVENÁ PAPRIKA

Ak ste si mysleli, že citróny sú najlepším zdrojom vitamínu C, možno vás prekvapí, že červená paprika ho obsahuje až trikrát viac, ako ktorékoľvek citrusové ovocie. Tiež je bohatá na beta karotén, ktorý prispieva k udržaniu účinnej obranyschopnosti.

3. BROKOLICA

Supernabitá vitamínmi A, C a E, spolu s ostatnými antioxidantmi a vlákninou. Zázrak menom brokolica je jedna z najlepších potravín, ktoré si môžete dať na tanier. Pre zachovanie nutrientov je najlepšie ju konzumovať surovú, poprípade ju variť krátko na pare.

4. CESNAK

Cesnak je súčasťou azda každej kuchyne na svete. Vysoká koncentrácia síry zabezpečuje jeho schopnosť posilňovať imunitu a bojovať proti infekciám.

5. ZÁZVOR

Zázvor blokuje vznik viacerých cytokínov (komunikačné molekuly buniek imunitného systému) a to následne podporuje všeobecný protizápalový účinok. Bráni množeniu baktérii a napomáha vykašliavaniu.

6. ŠPENÁT

Špenát patrí k tomu najlepšiemu, čo môžete zjesť! Dodá vám poriadnu porciu antioxidačných látok a železa. Rovnako ako brokolica, špenát je ideálne konzumovať v surovom stave, no pri miernej tepelnej úprave sa z neho dá vyťažiť viac vitamínu A.

7. ZELENÝ ČAJ

Kvalitný zelený čaj je veľmi prospešný pre svoj vysoký obsah antioxidantov a tie výrazne zlepšujú imunitné funkcie. Obsahuje amino kyselinu L-theanín, ktorý prispieva k tvorbe antibakteriálnych zložiek.

8. KURKUMA

Kurkuma je silno žlté korenie, ktoré sa pripravuje z podzemnej stonky rastliny sušením a mletím. Žlté farbivo kurkumín má antioxidačné, protizápalové a antibakteriálne účinky. Pomáha aj pri astme a alergiách.

zdrawô 2020 | Všetky práva vyhradené
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky