8 potravín, ktoré napomáhajú k zlepšeniu imunitného systému

Pri momentálnej pandémii vírusu Covid19 je dôležité rozumieť, že žiaden doplnok, strava, alebo úprava životosprávy vás priamo neuchráni pred nákazou, okrem fyzického dištancovania a správnych hygienických návykov. Potraviny a ich blahodárne účinky môžu napomáhať pri posilnení imunitného systému.
1. CITRUSOVÉ OVOCIE
Grapefruit, citrón, mandarínka, limetka. Citrusové ovocie je skvelým zdrojom vitamínu C. Pri chorobe bežne siahame po Céčku, pretože zlepšuje imunitu a pomáha znižovať riziko chronických chorôb.
2. ČERVENÁ PAPRIKA
Ak ste si mysleli, že citróny sú najlepším zdrojom vitamínu C, možno vás prekvapí, že červená paprika ho obsahuje až trikrát viac, ako ktorékoľvek citrusové ovocie. Tiež je bohatá na beta karotén, ktorý prispieva k udržaniu účinnej obranyschopnosti.
3. BROKOLICA
Supernabitá vitamínmi A, C a E, spolu s ostatnými antioxidantmi a vlákninou. Zázrak menom brokolica je jedna z najlepších potravín, ktoré si môžete dať na tanier. Pre zachovanie nutrientov je najlepšie ju konzumovať surovú, poprípade ju variť krátko na pare.
4. CESNAK
Cesnak je súčasťou azda každej kuchyne na svete. Vysoká koncentrácia síry zabezpečuje jeho schopnosť posilňovať imunitu a bojovať proti infekciám.
5. ZÁZVOR
Zázvor blokuje vznik viacerých cytokínov (komunikačné molekuly buniek imunitného systému) a to následne podporuje všeobecný protizápalový účinok. Bráni množeniu baktérii a napomáha vykašliavaniu.
6. ŠPENÁT
Špenát patrí k tomu najlepšiemu, čo môžete zjesť! Dodá vám poriadnu porciu antioxidačných látok a železa. Rovnako ako brokolica, špenát je ideálne konzumovať v surovom stave, no pri miernej tepelnej úprave sa z neho dá vyťažiť viac vitamínu A.
7. ZELENÝ ČAJ
Kvalitný zelený čaj je veľmi prospešný pre svoj vysoký obsah antioxidantov a tie výrazne zlepšujú imunitné funkcie. Obsahuje amino kyselinu L-theanín, ktorý prispieva k tvorbe antibakteriálnych zložiek.
8. KURKUMA
Kurkuma je silno žlté korenie, ktoré sa pripravuje z podzemnej stonky rastliny sušením a mletím. Žlté farbivo kurkumín má antioxidačné, protizápalové a antibakteriálne účinky. Pomáha aj pri astme a alergiách.